recept: Húsgombóc paradicsommártással, Kifőzde
Húsgombóc paradicsommártással
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

30 dkg darált disznóhús,
8 dkg rizs,
2 fej vöröshagyma,
1 liter paradicsomlé,
2 kis paradicsomkonzerv,
1-2 szem paradicsom,
1-2 zöldpaprika,
2 tojás,
1 liter húsleves v. húslé,
2-3 szál zellerlevél,
leveskocka, ételízesítő,
pirospaprika, őrölt bors, ketchup,
kb. 15 teáskanál cukor, zsír, liszt



A paradicsomkonzerveket egy félliteres korsóban meleg húslével simára keverjük, majd 3-4 dkg zsírban 5-6 teáskanál liszttel, 1-2 teáskanál pirospaprikával készült rántásra öntjük. Beleöntjük a maradék húslét és a paradicsom ivólevet. Hozzátesszük a héjától megfosztott, vékony szeletekre vágott paradicsomot, a kb. 2 cm-es kockára vágott paprikát, az egyik vöröshagymát feldarabolva és a zellerlevelet (egyben, szárastól). Teszünk bele egy leveskockát, cukorral úgy ízesítjük, hogy édeskés-savanykás legyen, és kb. egy óra hosszat főzzük fedő alatt, kislángon. Többször meg kell keverni, mert hajlamos ´odakapni´ a lábos aljához.
Míg a szósz fő, elkészítjük a gombócokat:
Egy fej apró kockára vágott vöröshagymát és a megmosott rizst hozzátesszük a darált húshoz, megborsozzuk és elkeverünk benne egy teáskanál pirospaprikát, majd ételízesítővel és két-három evőkanál ketchuppal ízesíthetjük. Jól összekeverjük, beleteszünk két nyers tojást, és kicsit állni hagyjuk.
A masszából vizes kézzel pingponglabdányi gombócokat formálunk, és beletesszük a forrásban lévő paradicsomszószba, és kb 50 percig főzzük (sokan vízben főzik ki a gombócokat, nekik azt ajánlom, próbálják ki az én módszeremet, megéri). Ekkor már nem szabad keverni, nehogy összetörjük a gombócokat, csak rázogatni lehet.
A zellerleveleket kivesszük és máris tálalhatjuk.
Van aki krumplival szereti, én csak friss, puha, ropogós héjú kenyérrel.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: töltöttpaprika
 paradicsommártás

Forrás: Vali néni nyomán szabadon.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2010.01.07. Utoljára frissítve: 2010.01.07.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 21:49:11 - 2.48)
Hozzászólások:

Magdi (2017-10-14 00:00:00):
Sajnos nekem kemény lett a gombóc. Mi lehet az oka?

Megjegyzés a recepthez